Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımları Bölgesel Teşvik Kapsamına Alındı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ve destek unsurlarının etkinliğinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Son yıllarda özellikle enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar işletmelerin üretim maliyetlerini arttırdığı için yenilenebilir enerji çözümlerine olan talep de giderek artmaktadır. Enerjiden kaynaklı üretim maliyetlerini düşürmek isteyen işletmeler güneş ve rüzgâr enerjisi sistemleri kurmaya başlamışlardır. Daha önce sadece genel teşvik kapsamında KDV ve Gümrük Vergisi İstisnası desteği sağlanırken son yapılan düzenlemeler ile lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş ve rüzgâr enerjisi sistemleri yatırım yeri fark etmeksizin bölgesel teşvik kapsamına alınmış ve en az 4. bölge teşviklerinden faydalandırılmaya başlanmıştır. Bu yatırımlar daha alt bölgelerde (5 ve 6. bölgeler) ise bulunduğu bölgenin teşviklerinden yararlanacaklardır.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar ve 240 KW altı kapasitedeki (çatı dâhil) yatırımlara yatırım teşvik belgesi düzenlenememektedir. Bu sebeple 240 KW ve üzerinde olan güneş enerjisi elektrik üretimi yatırımları yatırım teşvik belgesine konu olabilmektedir.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında ise böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri, rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında ise yurt dışından temin edilecek kanat, jeneratör ve türbinler teşvik belgesi kapsamında değerlendirmeye alınmamaktadır. Bu başlıklarda yerli üretim malzemenin kullanılması teşvik edilmektedir.

Güneş ve rüzgâr enerjisi sistemlerinde yatırım teşvik belgesi alınabilmesi için ayrıca hangi ilde yatırım yapılacak ise o ildeki asgari yatırım tutarı şartının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 1 ile 2. bölge illerinde 3 milyon TL, 3, 4, 5 ile 6. bölgelerde yer alan iller için ise 1,5 milyon TL asgari yatırım şartı yer almaktadır.

Bölgeler Asgari Yatırım Tutarı
1. Bölge

(Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ)

3.000.000 TL
2. Bölge

(Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova)

3.000.000 TL
3. Bölge

(Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak)

1.500.000 TL
4. Bölge

(Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas)

1.500.000 TL
5. Bölge

(Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat)

1.500.000 TL
6. Bölge

(Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl,  Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)

1.500.000 TL

 

Gerekli şartların sağlanması ile birlikte yatırımcılara sağlanacak teşvikler aşağıda açıklanmıştır.

KDV İstisnası: Belge kapsamında onaylanmış makine ve teçhizat listesinde yer alan kalemler KDV’siz satın alınabilmektedir.

Gümrük Vergisi İstisnası: Belge kapsamında onaylanmış ithal makine ve teçhizat listesinde yer alan kalemler Gümrük Vergisi ödenmeksizin satın alınabilmektedir.

Vergi İndirimi: Gelir veya kurumlar vergisine uygulanan ve yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanan destek unsurudur. Teşvik belgesinde onaylanan toplam yatırım tutarının %30’una tekabül eden kısım kadar vergi indirimine hak kazanılır. Her yıl yararlanılacak vergi indirimi toplamı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar vergi indirimi teşvikinden yararlanılmaya devam edilecektir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ve sadece güneş ya da rüzgar enerjisi sisteminin bakımı, idamesi gibi konularda çalışacak ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Destek yatırım tamamlama vizesi yapıldığının onayını aldığı tarihten sonra başlar. 2022 yılı ikinci yarısı için SGK İşveren Hissesi 1003,01 TL’dir. Bu tutar düzenli ve zamanında SGK ödemelerini yapan işletmelere uygulanan %5’lik indirim yapıldıktan sonraki tutardır. Bu tutar asgari ücret zammı oranında her yıl değişmektedir.

 

Sizler de güneş ya da rüzgâr enerjisi sistemleri yatırımlarınız için yatırım teşvik belgesi almak istiyorsanız danışmanlarımız memnuniyetle sizlere yardımcı olacaklardır.

İletişim için tıklayın

Popüler Bloglar

Türkiye Genelinde Bölgesel Teşviklerden Faydalanabilecek Yatırımlar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi...

Makine Üreticilerinin Yapacağı Yatırımlar Bölgesel Teşviklerden Faydalanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi...
×