Makine Üreticilerinin Yapacağı Yatırımlar Bölgesel Teşviklerden Faydalanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ve destek unsurlarının etkinliğinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Ülkemizde cari açığı azaltmak üzere özellikle yurt dışından ithal edilen makinelerin yurt içinde üretiminin sağlanması için yerli makine üreticilerine sağlanan devlet desteklerinin en başında yatırım teşvik sistemi gelmektedir. Bu kapsamda gerek komple yeni yatırımlar gerekse de modernizasyon ve kapasite artışına yönelik her hangi bir sektörde kullanılacak makinelerin üretimine yönelik yatırımlar belli şartlar dahilinde İstanbul ili hariç Türkiye’nin neresinde yapılıyor olursa olsun bölgesel teşvik kapsamında alınmış ve yatırım yerine göre en azından 4. bölge desteklerinden faydalandırılmaya başlanmıştır.

Bu doğrultuda İstanbul ili hariç 1., 2., 3. ve 4. bölge illeri 4. bölge teşvik unsurlarından yararlandırılmakta, 5. ve 6. bölge illeri ise kendi bölgesine ait teşvik unsurlarından yararlandırılmaktadır.

01/05/2021 – 31/12/2025 tarihleri arasına inşaat harcamalarına da KDV istisnası uygulanmakta olup inşaat harcamaları KDV ödenmeden yapılabilmektedir.

500 Milyon TL üzerindeki yatırımlar ise öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilme olup 5. bölge teşviklerinden (6. bölge hariç) yararlanmaktadır.

Makine üretimine yönelik yatırım teşvik belgesi alınabilmesi için ayrıca hangi ilde yatırım yapılacak ise o ildeki asgari yatırım tutarı şartının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İllere göre asgari yatırım tutarları aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.

Bölgeler Asgari Yatırım Tutarı
1. Bölge

(Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ)

4.000.000 TL
2. Bölge

(Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova)

3.000.000 TL
3. Bölge

(Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak)

2.000.000 TL
4. Bölge

(Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas)

1.500.000 TL
5. Bölge

(Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat)

1.500.000 TL
6. Bölge

(Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl,  Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)

1.500.000 TL

 

Gerekli şartların sağlanması ile birlikte yatırımcılara sağlanacak teşvikler aşağıda açıklanmıştır.

KDV İstisnası: Belge kapsamında onaylanmış inşaat ile makine ve teçhizat listesinde yer alan kalemler KDV’siz satın alınabilmektedir.

Gümrük Vergisi İstisnası: Belge kapsamında onaylanmış ithal makine ve teçhizat listesinde yer alan kalemler Gümrük Vergisi ödenmeksizin satın alınabilmektedir.

Vergi İndirimi: Gelir veya kurumlar vergisine uygulanan ve yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanan destek unsurudur. Teşvik belgesinde onaylanan toplam yatırım tutarının belli bir oranına tekabül eden kısım kadar vergi indirimine hak kazanılır. Her yıl yararlanılacak vergi indirimi toplamı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar vergi indirimi teşvikinden yararlanılmaya devam edilecektir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Destek yatırım tamamlama vizesi yapıldığının onayını aldığı tarihten sonra başlar. 2022 yılı ikinci yarısı için SGK İşveren Hissesi 1003,01 TL’dir. Bu tutar düzenli ve zamanında SGK ödemelerini yapan işletmelere uygulanan %5’lik indirim yapıldıktan sonraki tutardır. Bu tutar asgari ücret zammı oranında her yıl değişmektedir.

Faiz Desteği: Bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının belli oranlarda bütçe kaynaklarından karşılanmasını sağlayan bir destek unsurudur.

 

Sizler de makine üretimi yatırımlarınız için yatırım teşvik belgesi almak istiyorsanız danışmanlarımız memnuniyetle sizlere yardımcı olacaklardır.

İletişim için tıklayın

Popüler Bloglar

Türkiye Genelinde Bölgesel Teşviklerden Faydalanabilecek Yatırımlar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi...

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımları Bölgesel Teşvik Kapsamına Alındı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi...
×